Beskrivelse
2010 er en aldeles fremragende årgang for Barolo, som med fornøjelse kan drikkes nu, men som også har grundstoffet til at kunne henlægges i den støvede del af vinkælderen.
Barolo er ikke en udpræget “pleaser”, men derimod vin man skal give tid – og give sig tid til. Nebbiolodruen giver vin med stor kompleksitet, men også med et garvesyreindhold, der tilfører vinens struktur noget ekstra “bid”, hvilket gør den til en af de ypperste røde madvine.
Ricossa Barolo er blevet til på håndhøstede druer fra forskellige zoner; Barolo, Castiglione Falletto, Serralunga og la Morra. Vinen er lagret 24 måneder på store egetræsfade med efterfølgende lagring på tank og flaske. Farven er forholdsvis let rubinrød – Nebbiolo giver som regel ikke dybtfarvede vine – men tager til gengæld siden hen revanche på aromasiden.
Duften har komplekst parfumerede aromaer af kirsebær og røde roser, et lille strejf af eg fra fadlagringen samt æteriske aromaer af bolværk og kamfer. Smagen har en dejlig blanding af fylde og fasthed, der grundet syren holder alle proportioner på plads og forhindrer, at vinen bliver tung. Eftersmagen har flot længde og ender – helt i tråd med Nebbiolo-druens natur – med en tør afskedssalut, som giver lysten til endnu et glas.
Dette er uovertruffen madvin, som er skabt til svamperisotto, rustikke gryde- og stegeretter med sul og kraft, hvor vinens fasthed får mulighed for at tæmme maden.
Nydes af rummelige glas ved ca. 17˚.
Vi anbefaler, at man ikke hælder sin Barolo på en karaffel, men at man 12-24 timer før vinen skal fortæres i stedet hiver proppen op, hælder et halvt glas fra (et testglas til optrækkeren som tak for arbejdet med at åbne vinen) og sætter proppen i igen.
Hæld ved servering generøst op i pokalerne, og følg vinens udvikling i glasset. Vinens udtryk vil ændre sig over 1-2 timer, hvis man har tålmodighed og koncentration til denne øvelse.
Alternativt, så glemmer man ovenstående, nyder livet, lægger nakken bagover og drikker vinen til sin braisereret uden yderligere dikkedarer. Sværere behøves det ikke være, omend om man til tider bør prøve den komplicerede model.